Exploze Mount Merapi v Indonésii

V neděli 21. června, došlo k explozi indonéské Mount Merapi, jedné z nejaktivnějších sopek na světě. Sopka, která se nachází ve středozemí indonéského ostrova Jáva, vybuchla hned dvakrát a sloupec šedého popela stoupal až do výšky 6 000 metrů, uvedla Indonéská geologická agentura (GAI).

Podle agentury druhá erupce trvala kolem sedmi minut a místní úřady byly vyzvány, aby nařídily evakuaci obyvatelstva v okruhu 3 km od kráteru sopky, který se nalézá poblíž indonéského kulturního hlavního města Yogyakarta. Místní média informovala, že lidé v sousedních oblastech, včetně Slemanu a Klatenu, dnes ráno slyšeli silné exploze.Na doporučení GAI byla kolem sopky vyhlášena bezletová zóna a komerční lety byly z této oblasti odkloněny.

Poslední velká erupce Mount Merapi v roce 2010 zabila více než 300 lidí a vyžádala si evakuaci asi 280 000 obyvatel z okolní oblasti. Jednalo se o nejmocnější erupci od roku 1930, při které zahynulo kolem 1300 lidí, zatímco další výbuch v roce 1994 si vyžádal asi 60 životů.

Tato událost ovšem není v oblasti ojedinělá. Indonésie má více než 17 000 ostrovů a ostrůvků a téměř 130 aktivních sopek. Všechny ostrovy této jihoasijské země se nacházejí na území tzv. tichomořského „ohnivéhokruhu“, obrovské zóny geologické nestability, kde kolize tektonických desek způsobuje časté otřesy a hlavní vulkanickou aktivitu.

Photo credit: Yosh Ginsu